Sakralna baština

Sakralna baština

Crkva Sv. Duha

crkva u mjestu, župna crkva Sv. Duha sagrađena je 1548. godine, a 1640.godine obnovljena je u baroknom stilu. Prelijepi zvonik podigli su 1680. godine lokalni obrtnici. Na glavnom oltaru sadašnje crkve Sv. Duha, povećene 1548. godine, nalazi se ranogotički kip Bogorodice s djetetom. Spomenuti kip (11./12.st.), jedinstven je u Europi jer je unikat obložen srebrom i zlatom a prethodno nije obojan. Danas se taj kip izlaže na izložbama diljem svijeta, a u crkvi se nalaze i tri grobnice s natpisima. Sam zvonik je, prema nacrtu koji se čuva u Nadžupnom uredu u Tisnomu, morao imati 5 podova i kupolu i biti visok 52 m. Uslijed nastalih prilika sagrađen je 31 m. Izgrađena mu je široka piramidalna baza, a završetak mu je izveden sa četiri ugaona pilastra i krovom na četiri vode, pokrivenim kupom konalicom.

Crkva sv. Roka

Crkva sv. Roka (13m×8,6m) nalazi se na obali prema dijelu Tisnoga nazvanog Rat. Zvonik joj je na preslicu. Građena je nešto prije 1651. godine. Na glavnom oltaru bila je slika Gospe sa sv. Antunom Padovanskim i sv.Terezijom, a s desne strane oltar Gospe od Ruzarija.  Povezana su dva zavjetna dana: prvi zavjetni dan koji se slavi 7.siječnja i drugi zavjetni dan 27. siječnja, koga je dana 1691. godine prestala harati kuga u Tisnomu, a počela je harati 8. kolovoza i pokosila 688 stanovnika.

Crkva sv.Andrije

Crkva sv.Andrije (10m×6,30m) sagrađena je 1606. godine. Nalazi se na istoimenom brdu s južne strane otočnog dijela mjesta. Na oltaru je svečeva slika s potpisom Ant. Alborghetti Dilettante iz 1878. godine. Imovinu ove crkve oduzela je francuska vlada 1809. godine. Crkva je obnovljena i promijenjen joj je krov.